Митрофанова: Православието и писмеността са непреходни ценности за Русия и България

Руският посланик у нас отправи поздравление във Facebook по случай 24 май

24.05.2022 | 12:06 Редактор: Жаклина Иванова

 

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова отправи поздравление във Facebook по случай 24 май.

Митрофанова отбелязва, че Светите братя Кирил и Методий са влезли завинаги в историята като велики християнски просветители и мисионери.

"Скъпи български приятели! От все сърце ви поздравявам с Деня на светите братя Кирил и Методий! И макар официалните названия на този празник в нашите страни са различни, идеалите му - православие, писменост, култура и просвещение – са непреходни ценности за народите на Русия и България. Кирил и Методий завинаги са влезли в историята като велики християнски просветители и мисионери. Благодарение на подвижническото дело на солунските братя, както и на техните ученици, които се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния дар - собствен алфавит", сподели Митрофанова.

Тя добави, че запазване на наследството на светите братя е почетното задължение, което лежи върху всички славянски народи, ползващи кирилицата и изповядващи православната вяра.

"Нека остават непокъртими цивилизационните ни основи, немалка роля във формирането на които са изиграли светите седмочисленици – те са крайъгълният камък на нашия мироглед, убеждения и представи за настоящето и бъдещето", призова руският посланик у нас.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК