Недостиг на тухли и арматурно желязо за строителството, налага се внос

Най-активните купувачи на ново строителство са младите хора

24.05.2022 | 09:55 Редактор: Елеонора Танева
Недостиг на тухли и арматурно желязо за строителството, налага се внос

След началото на военния конфликт в Украйна най-големи проблеми за строителния бранш у нас създаде снабдяването с арматурното желязо и тухлите. Към настоящия момент недостигът е овладян. Бизнесът обаче още се бори със стремглавото поскъпване на материалите. 

"Сега се търсят алтернативи - желязо се вкарва от Турция, има канали за доставка през Гърция, Италия и други части на света. Постепенно се възстановяват доставките и от регионите, които бяха блокирани", заяви управляващият съдружник в строително-предприемаческата компания "Контракт Сити" Асен Чавдаров.

Той уточни, че в последните седмици цената на желязото се стабилизира на по-ниски нива спрямо тези от началото на войната. А на пазара на тухли има недостиг като производствен капацитет. Предлагането в България се осигурява от голям завод за тухли недалеч от София, както и от внос от съседни страни.

"В един момент заводът у нас не можеше да отговори на силното търсене на тухли, което е в резултат на експанзията в жилищното строителство. Но недостигът на тухли бе овладян", добави Чавдаров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Жилищният пазар в София от началото на 2022 г. продължава да е изключително активен и следва тенденциите в последните години, обясни Чавдаров. Най-активните купувачи са млади хора от икономически сектори, които осигуряват високи доходи. Към тях се прибавят и нарастващият брой лица, купуващи с инвестиционна цел под влияние на високата инфлация.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК