Петков положи венец пред паметника на Петко войвода в Рим

Премиерът е начело на българска делегация, която е на двудневно посещение в Италия и Ватикана

22.05.2022 | 21:23 Редактор: Здравко Черкезов
Петков положи венец пред паметника на Петко войвода в Рим

Министър-председателят Кирил Петков положи венец пред бюст-паметника на българския революционер Капитан Петко войвода в Рим. Събитието е първото от програмата на премиера и ръководената от него българска делегация, която е на двудневно посещение в Италия и Ватикана. 

Идеята в Рим да има монумент на Капитан Петко войвода е от 2002 г. на тогавашния министър на външните работи Соломон Паси, който я предлага по време на делова среща с председателя на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев. Мраморният бюст е дело на скулптора проф. Валентин Старчев. Организатор за изграждането на паметника е Съюзът на тракийските дружества в България, тъй като войводата е българин от Беломорска Тракия, посветил живота си на освобождаването и на присъединяването на тракийските земи към България. 

В началото на 1866 г. Капитан Петко войвода посещава Италия, за да се срещне с Джузепе Гарибалди и отсяда в неговия дом. Там се ражда гарибалдийската дружина, съставена от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание. През 1896 г. заедно с братята Петър и Никола Драгулеви Капитан Петко войвода става съосновател на тракийската организация "Странджа", защитаваща интересите на българското население, останало в пределите на Османската империя, съгласно решенията на Берлинския конгрес. Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 г. във Варна.

На официалното откриване на паметника на 2 декември 2004 г. на хълма Джаниколо в Рим присъстват над 500 представители на тракийските дружества от България. Церемонията е открита от заместник-кмета на Рим Джани Борня в присъствието на министъра на външните работи Соломон Паси, кмета на район "Исторически център - Рим" Джузепе Лобефаро, председателя на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев и посланика на България в Италия Никола Калудов, припомня БТА. 

Поводът за двудневната визита на Кирил Петков и българската делегация е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. На 23 май, вторник, премиерът и делегацията ще бъдат приети на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква папа Франциск. В програмата на министър-председателя са включени още срещи с премиерите на Италия Марио Драги и на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. 

Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК