"Върви народе възродени": Как София се подготвя за 24 май?

Празникът започва в 10:30 ч. с традиционното шествие от пл. "Независимост" до Националната библиотека

22.05.2022 | 19:10 Редактор: Здравко Черкезов

В навечерието на 24 май мощите на Св. Св. Кирил и Методий вече са в Гигинския манастир, преди да бъдат показани в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя". Мощите на Светите братя идват за пръв път в България, където се смята, че за пръв път стъпват и на славянска - православна земя. 

Ивайло с нетърпение очаква за първи път да пее в хора, който ще изпълни "Върви народе възродени" на 24 май. В церемонията пред Националната библиотека ще участват деца от всички софийска училища, а за първи път ще бъдат изпълнени всички куплети на химна на Светите братя.

"Дано всички да се справим много добре и най-важното е да се веселим", сподели 10-годишният Ивайло Данаилов. 

Важно е да помним и почитаме 24 май, защото е важна дата за страната ни, казват всички деца.

"Тогава Кирил и Методий са написали българската азбука, заради която всички ние имаме тези знания, тези неща, всичко", посочи Никол Величкова. "Всички се обединяват и това е много важен празник за България", добави Мия Иванова.

Празникът в София започва в  10:30 часа с традиционното шествие от площад "Независимост" до Националната библиотека, където ще се проведе официалната церемония. Младият поет Иван Ланджев ще произнесе националното слово.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК