Никола Минчев: Не се готви вдигане на ветото за еврочленството на РСМ

"Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели", смята шефът на НС

22.05.2022 | 16:16 Редактор: Здравко Черкезов
Никола Минчев: Не се готви вдигане на ветото за еврочленството на РСМ

Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Това  каза председателят на Народното събрание Никола Минчев пред БНР и добави:

"Категорично няма еднолично вдигане на ветото. Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения."

Той коментира и решението за поставяне на метални решетки пред входа на НС.

"Всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е моя отговорност", каза още председателят на Народното събрание.

"Решетката пред Народното събрание вече я няма, демонтирана е, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание. Следващата пленарна седмица я посрещаме без нея. Казусът как се стигна до тази решетка започна още от протеста, организиран от "Възраждане“ през януари месец по повод "зелените сертификати“ и тогава имаше пробив в сигурността.

Ако си спомняте, тогава полицията в началото подходи по-меко, полицаите нямаха и щитове, нямаха палки. В началото се опитаха да имат по-умерен подход, но се стигна до един пробив, който, разбира се, притесни охраната и те тогава споменаха няколко мерки, които могат да се вземат, за да се усили сигурността на самата сграда.

Една от мерките беше и да има на прозорците на първия етаж метални решетки, защото те са на много ниско и от гледна точка сигурност това е проблем, но слава богу не се е случвало. Това бяха разговори в устна форма. След това вече постъпи писмо от НСО с изброени конкретни мерки, което е било адресирано не до мен, а до главния секретар. Някои от мерките са били отхвърлени от страна на администрацията.

Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения".

Председателят на парламента очаква през юни да бъде внесена актуализацията на държавния бюджет и открои като приоритет промени в данъчните закони:

"От 1 юли, например, от когато е планирано и увеличението на пенсиите, тогава вече да е влеяло в сила изменението. Ако не, да е съвсем малка разликата. Законът за ДДС най-малкото трябва да претърпи промени и въобще данъчните закони ще имат промени".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК