Препарат за съдове на път да повреди фонтаните в Благоевград

Младежко забавление предизвика сериозен проблем

22.05.2022 | 15:40 Редактор: Здравко Черкезов
Препарат за съдове на път да повреди фонтаните в Благоевград

Фонтаните на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград бяха напълнени с течен препарат за съдове, вследствие на което  има голяма опасност те да бъдат увредени. От общината съобщават, че голямото количество пяна е сериозна предпоставка за повреда както на филтрите, така и на помпите.

Опасността от изгаряне на фонтанната система е голяма, защото до помпите достига въздух, а не вода. Усилията, които полагат служители от ОП "Строй ремонт" са насочени към изпомпване на водата, почистване на фонтанните инсталации и проверка на всички 14 помпи. 

В навечерието на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, както и празник на града, и ден преди началото на дефилето на абитуриентите има вероятност фонтаните да не работят и да се извършват ремонтни и почистващи действия по съоръженията. 

Фонтаните бяха пуснати съвсем скоро. 

Кадри от камерите за видеонаблюдение в района на пл. "Георги Измирлиев" разкриват извършителите, изсипали пенлив препарат в коритата на градските фонтани в областния център. Назначена е проверка, като служители към звено "Инспекторат" при Община Благоевград са прегледали записите. На тях се виждат две видимо непълнолетни лица, които сипват течност във водата на фонтанните инсталации.  

Кадрите ще бъдат предадени на компетентните органи. 

Водните каскади са открити през 1987 г. и са част от цялостното обновление на Благоевград след преминаването на т.н. "Дипломатически корпус". Проектът на площад "Георги Измирлиев" до голяма степен е заимстван от открития няколко години по-рано площад "България" пред Националния дворец на културата в София.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК