ГЕРБ обвини Петков в лъжа, премиерът: Опозицията изкуствено подклажда страсти

Задочният спор е за парите за компенсации заради високите сметки за ток

20.05.2022 | 17:37 Редактор: Елеонора Танева

Спор за това колко точно пари е дала държавата на бизнеса заради високите сметки за ток. Бившите управляващи атакуваха правителството с мотива, че между обявените средства и реално дадените, разликата е 3 млрд. лв., които според правителството са дадени за компенсации за високите сметки за ток. 

"1,1 млрд., не 4 млрд. Това е причината за инфлацията и хората да обедняват. Това е нагледен пример как те дори не знаят какво се случва в държавата", заяви Делян Добрев.

Според бившия енергиен министър или премиерът Кирил Петков лъже, или е бил подведен. Реакцията и отговорът на министър-председателя не закъсня.

"По отношение на ГЕРБ няма какво да ги коментираме, те непрекъснато се опитват да ни вкарат в някакви фалшиви новини. Целта им е да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които според мен са неоснователни", коментира Кирил Петков.

Последва и отговор от министерството на енергетиката на отправеното запитване от Делян Добрев. В него се посочват по месеци изплатените средства за компенсации, като се обяснява откъде идва разминаването. 

"1.2 млрд. лв., върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след загубеното арбитражно дело с "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене". Компенсациите за всички небитови потребители за м. април, пише в становището на Министреството на енергетиката.

И допълват, че компенсациите за всички групи, одобрени за подпомагане от Министерския съвет са гарантирани.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК