Караджов: Парите за "Хемус" са отишли за компенсациите за тока

Нови няма да бъдат превеждани, докато не се разреши казуса с "ин хаус" договорите, обяви министърът

20.05.2022 | 17:46 Редактор: Здравко Черкезов

Парите за строителство на автомагистрала "Хемус" са били пренасочени за отпуснатите от държавата компенсации за електроенергия миналото лято. Според регионалния министър Гроздан Караджов, специално създадената сметка в момента е празна и пари в нея няма да бъдат превеждани, докато не се разреши казуса с "ин хаус" договорите.

"По време на служебното правителство имаше недостиг на средства за компенсации и те бяха изтеглени временно. При формирането на новия бюджет се разбрахме, че когато бъде разплетен казусът с "ин хаус" процедурите, с постановление на МС ще сложим достатъчно средства в нея. Тъй като казусът не е решен, още няма пари", обясни министър Караджов. 

Според съобщението на Министерския съвет юни миналата година – става въпрос за 490 млн. лв., които регионалното министерство трябва да върне към централния бюджет.  Според ГЕРБ обаче, парите в сметката са били двойно повече. 

"ГЕРБ остави над милиард в тази специална сметка", посочи бившият регионален министър Николай Нанков. 

"Не, имаше около 490 млн. лв. през лятото на миналата година. Точно тези пари са взети да се посрещнат за първите компенсации за тока", опроверга го министър Караджов.

Според служебния премиер Стефан Янев заварените пари наследство в сметката от последния кабинет на Борисов не са били над милиард. 

"Един милиард може да е имало в началото на 2021 г,, но по време на служебното правителство през лятото мисля, че бяха около половин милиард", посочи лидерът на "Български възход". 
 
Така докато не се разреши казусът с "ин хаус" договорите за строителство на Хемус, пари от централния бюджет към сметката за изграждане на магистралата няма да бъдат превеждани и строителството е спряно. 

Спрени са и ремонтите на основните пътища, заяви министър Караджов. Причината - непрекъснатите обжалвания на обществените поръчки, процес, който регионалният министър определи като саботаж. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК