КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси зам.-министър на земеделието

Иван Христанов бил член на Съвета на директорите на търговско дружество

20.05.2022 | 15:21 Редактор: Елеонора Танева
КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси зам.-министър на земеделието

КПКОНПИ започва проверка за установяване наличие на конфликт на интереси за  заместник-министър на земеделието Иван Христанов.

Проверката е по сигнал, в който е посочено, че Христанов продължава да бъде член на Съвета на директорите на търговско дружество и след заемането на поста заместник-министър – висша публична длъжност по смисъла на ЗПКОНПИ.

Нито след датата на назначаването му за заместник-министър, нито преди това - при избирането му за народен представител, в Търговския регистър не е вписано прекратяване на договора за управление на частната фирма по отношение на Христанов. 

Предметът на дейност на търговското дружество е "предоставяне на консултантски услуги и бизнес анализи на дружества относно финансирането на дейността им и капиталовата им структура, управление и моделиране на бизнес процеси, инвестиции в други предприятия, рекламна дейност и др.", се посочва още в сигнала.

КПКОНПИ ще провери посочените в документа данни.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК