Студент от Русе се нуждае от помощ, за да изостави инвалидната количка

Парите трябва да се съберат до края на юни, за да могат Васко и майка му да заминат за Турция на 1 юли

19.05.2022 | 17:54 Редактор: Жаклина Иванова

Зов за помощ - студент от университета в Русе се нуждае от 8000 евро, за да сбъдне мечтата си да изостави инвалидната количка.

21-годишният Васил Иванов от Ново село е с детска церебрална парализа, а надежда за подобряване на физическото му състояние дава болница в Турция.

Васко е завършил интериорен дизайн в Професионалната гимназия по строителство в Русе. Той обича да учи, въпреки уврежданията си, и кандидатства в Русенския университет. На лекции ходи заедно с майка си Ивелина Иванова, която е неотлъчно до него.

"Аз пиша, учим заедно, вземаме изпити…Има условия за студенти с увреждания в университета. Учителите са добри, нямаме проблем с тях", сподели тя.

Преди три години майка му намира клиника в Турция, която предлага шанс на Васко да проходи - с помощта на робот. Според лекарите поне три години е нужно да се правят процедури.

"Искам да има шанс да си изкарва парите, за да не чака от държавата. С една инвалидна пенсия от 200 лв. кое по-напред. Пътуването от Ново село до Русе в двете посоки е 10 лв.", обясни Ивелина.

За лечението са нужни 16 000 евро, от които са събрани половината. Семейството разчита на помощта на добрите хора, за да сбъднат надеждата си.

"Васко е като всяко едно дете - радостно. Иска и той да е нормален, да си изкарва прехраната", каза още майката на Васко.

"Мечтая да се оправя и да си намеря работа в някоя фирма, която прави видеоигри", призна Васил Иванов.

Парите трябва да се съберат до края на юни, за да могат Васко и майка му да заминат за Турция на 1 юли и да се върнат в университета за новата учебна година.

Aĸo иcĸaтe дa пoмoгнeтe нa Bacĸo дa cбъднe мeчтитe cи, мoжe дa гo нaпpaвитe пo дapитeлcĸaтa cмeтĸa:

ІВАN : ВG86 ВРВІ 7921 4046 3276 01

ВІС: ВРВІВGЅF

Bacил Ивeлинoв Ивaнoв

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК