МЗ желае доставки на ваксини, съобразени с нуждите на населението

Министерството изпрати писмо до ЕК, в което призовава за гъвкавост при сключване на договорите

19.05.2022 | 16:00 Редактор: Теодора Патронова
МЗ желае доставки на ваксини, съобразени с нуждите на населението

Министерството на здравеопазването изпрати писмо до Европейската комисия, в което информира за желанието си да получава количества ваксини срещу Ковид-19, съобразени с нуждите на населението. МЗ счита, че държавите следва да имат възможността да закупуват количества, които реално са им необходими, съобщиха от Министерството.

Практиката до момента доказа, че не е работещо залагането на количества ваксини, които в пъти надвишават потребностите на страната. Такъв е случаят със сключения между Европейската комисия и Pfizer/BioNTech договор за закупуване на пандемични ваксини за периода 2022-2023 г. Съгласно договора до края на 2022 г. у нас трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози, а през 2023 г. – над 7 млн. дози.  Необходимо е разбиране както от страна на компанията, така и от страна на ЕК по отношение гъвкавостта, която следва да имат договорите за ваксини.

Желанието на Министерството на здравеопазването е страната ни да продължи да осигурява широко портфолио от ваксини срещу Ковид-19, но в разумни количества, с което да гарантира достъпа на българските граждани до различни по вид ваксинални продукти.

С писмото си до ЕК Министерството на здравеопазването на България представя и своите предложения за промяна на сключения от ЕК с производителя Pfizer/BioNTech договор.

Осигуряването на здравни услуги за гражданите, пристигащи от Украйна, изисква допълнителен финансов ресурс, какъвто би могло да бъде освободен чрез намаляване на количествата ваксини, заложени в договора на ЕК с Pfizer/BioNTech, съобразено с реалните потребности на държавите членки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК