Кой нареди монтирането на решетки на входа на НС и защо се превърнаха в ябълка на раздора?

Решението за поставянето им се оказа, че не обсъждано с партиите

19.05.2022 | 14:00 Редактор: Ваня Кузманова

Триметрови метални решетки са поставени на официалния вход на Народното събрание, който се отваря само при тържествени и официални случаи. Решението за поставянето им идва само няколко месеца, след като "Възраждане" проведе голям протест, при който беше направен опит за нахлуване в сградата на парламента, именно точно през този вход.

Решението за засилването на защитата на сградата на парламента провокира опозицията и се чуха критики. 

Сградата на Народното събрание неведнъж е ставала обект на обществено недоволство в последните десетилетия. Атакувана през 1997 година по време на кабинета "Виденов". Обградена през 2013 година при управлението на кабинета "Орешарски". Щурмувана през 2022 година, когато премиер вече е Кирил Петков. И защитена при същото правителство. 

Само няколко месеца след старта на 47-то Народно събрание официалният вход осъмна с метални решетки. Това провокира и обществени, и политически реакции.  

"За мен това е шокиращо, защото не може храмът на демокрацията и парламентаризма да стои зад решетки. Тази сграда е оцелявала, защото дори самите протестиращи са имали респект към този символ. Призовавам г-н Минчев да ги махне", заяви бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ.  

Опозицията видя страх зад решетките на вратите. 

"Сградата е претърпяла войни, бунтове, бомбардировки и протести. Настояваме да бъдат премахнати и инициаторът на това да се извини на депутатите и българския народ за това позорно дело", посочи депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева. 

Председателят на парламента Никола Минчев отговори в кулоарите, че загражденията са поставени след искане на Националната служба по охрана и по аналогия с Партийния дом

"Това е по желание на охраната във връзка с януарските събития, когато имаше и пробив в сигурността", заяви Минчев. 

От Националната служба за охрана потвърдиха за Bulgaria ON AIR, че са искали поставяне на заграждения, но решението се оказа, че не е обсъдено с парламентарните партии. 

"Не е обсъдено на коалиционен съвет", посочи депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева.  

На този етап няма искане за поставяне на решетки на останалите входове на Народното събрание. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК