Сандов за ТЕЦ "Марица 3": Откакто спря, въздухът е по-чист

Заради превишени норми на серен диоксид хората с белодробни заболявания бягат от града, подчерта екоминистърът

18.05.2022 | 19:43 Редактор: Елеонора Танева
Сандов за ТЕЦ

Във времето, в което ТЕЦ "Марица 3" не е работила, няма нито едно превишаване на нормите на серен диоксид. Това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на изслушването му в парламентарната Комисия по енергетиката относно затварянето на топлоцентралата.

По думите му серният диоксид не само се измерва от уредите, но и всеки, който е подложен на такива емисии, го усеща много сериозно. А онези, които имат белодробни заболявания, особено децата с астма, са принудени да бягат оттам.

"Въобще не се касае само за някакви теоретични нарушения, това има пряко въздействие върху здравето на хората", каза Сандов.

Той уточни, че средночасовата норма е била превишена 30 пъти. Отделно два пъти е нарушена средноденонощната норма, има и превишени алармени нива. 

"Освен замърсяването на въздуха, причина за спирането на ТЕЦ "Марица 3" е, че въглищната централа в Димитровград не е изпълнила всички предписания, посочени в комплексното разрешително", изтъкна още Сандов, цитиран от dnes.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Елина
преди 1 година
Сандов трябва да работи за хората и да помисли за вариант да не оставя стотици без работа, разбира се без да се тровят от мръсен въздух, пък той едно и също само повтаря и тъпчв на едно място Сигнализирай за неуместен коментар