Такситата и в София, и във Велико Търново протестираха срещу високите цени

Румен Дичев: Искаме нулево ДДС за цените на горивата, минимум за една година

18.05.2022 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

От сутринта трафикът в столицата бе много затруднен заради протеста на служителите в градския транспорт и таксиметрови шофьори. Подобна бе картината и във Велико Търново.

Протестът започна в 8:00 ч. с блокади на три столични кръстовища - Лъвов мост, Сточна гара и Петте кьошета. Преминаването през кръговото движение на Лъвов мост беше спряно за час и половина.

В демонстрациите участваха само служителите, които не са на работа, за да не се нарушава разписанието на транспорт. Те настояха за диалог и актуализация на държавния бюджет, за да се преодолеят последиците от пандемията и високите цени на горивата и тока.

Недоволството е продиктувано от лошото финансово състояние на градския транспорт, като притесненията на служителите са, че може да останат без възнаграждения: "Ако няма дофинансиране от държавата, сме обречени на фалит."

Протестиращ сподели, че колегите им от електротранспорта са останали без аванс този месец. А столичани подкрепиха исканията на служителите, въпреки че протестът блокира центъра на столицата.

"Подкрепям всички протести, защото в момента няма възможност за нормален живот в тази държава", сподели столичанка.

В протеста се включиха и таксиметровите шофьори. Те блокираха една лентите от пътното платно на бул. "Мария Луиза".

Голяма част от таксиметровите компании във Велико Търново също се включиха в националния протест на превозвачите. С автошествие през централните улици на града, те изразиха своето недоволство от високите цени на горивата.

"Искаме нулево ДДС за цените на горивата, минимум за една година", настоя съпредседателят на таксиметрово сдружение "Боляри" Румен Дичев.

"На тези горива просто не се издържа, не само горивата - самият живот поскъпва! Не може да се вдигне тарифата просто ей така, те и хората нямат пари", категоричен бе собственикът на таксиметрова компания Георги Георгиев. 

Цените на таксиметровите услуги в града все още не са повишени, което вече води до сериозни финансови загуби за фирмите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК