Василев обясни за отстъпката по бензиностанциите и цената на хляба

Част от мерките изискват законодателни промени, ще бъдат включени в актуализацията на бюджета, посочи финансовият министър

18.05.2022 | 11:03 Редактор: Жаклина Иванова
Василев обясни за отстъпката по бензиностанциите и цената на хляба

Коалицията обяви дългоочаквания пакет от антиинфлационни мерки. Някои от мерките, които се предвиждат в него, са нулева ставка на хляба, регулация на пенсиите, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата.

"Отстъпка от 25 ст. на литър на всяко зареждане се отнася за горивата, които са най-ниски в дадения клас. Те ще се администрират по схема директно от бензиностанциите, тоест гражданите ще заплащат по-малко. Има два варианта, които предстои да се уточнят с бензиностанциите. Единият - да се издава фактура на физическо лице, другият - да се администрира по служене път през НАП. От юли очакваме да влезе в сила мярката", заяви министърът на финансите Асен Василев.

Според него коалицията единодушно се е обявила, че е по-добре да има нулева ставка на хляба, отколкото намалена такава за алкохола.

"Цената зависи от производителите на хляб и търговските вериги. Що се отнася до правителството - тези 20% в цената на хляба няма да бъдат наложени", уточни вицепремиерът.

Част от мерките изискват законодателни промени, те ще бъдат включени в актуализацията на бюджета, обясни още Василев.

"Голяма част от мерките ще работят от 1 юли до края на година, а други - от 1 юли 2022 до 1 юли 2023. Някои от тях са трайни. Войната доведе до срив на доставките на петрол, газ и зърно, драматично ускори инфлацията в ЕС и света. Имаме няколко сценария на еволюция на инфлацията в България. Това, което е дадено от МФ, е за 10,4% средногодишна инфлация е средният сценарий. Има по-благоприятен и по-неблагоприятен. И при най-лошия сценарий продължаваме да имаме икономически растеж в страната. Това се потвърди от данните за първото тримесечие - имаме годишен икономически растеж 4,5%. Това е растеж, след като е отчетена инфлацията", отбеляза още финансовият министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
причини
преди 1 година
Не войната, а заемането на страна и приемането на санкции срещу Русия са причините за повишаването на цените на енергоресурсите и храните. Ние имаме договор за газ, от който се отказваме. А сега посреднически фирми ще ни доставят същия газ на по-високи цени! Има голяма опасност това да се случи и с петрола! Цените на храните растат чисто спекулативно - ние сме износители и на зърно и на слънчоглед. Тук ролята на държавата я няма. Сигнализирай за неуместен коментар