Правителството обяви безпрецедентни мерки за справяне с инфлацията

Премиерът Петков: Тази инфлация не е българска, тя е световна

18.05.2022 | 10:14 Редактор: Тодор Петров

Без ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с над 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел  – това са само част от мерките в антикризисния пакет, изготвен от коалиционните партньори във властта.

"Увеличава се данъчно облекчение на деца от 4500 на 6000 лв. годишно, като бъде дадена възможност да се ползва на всеки 3 месеца. Осъвременяване на пенсиите средно с над 20%. Всички пенсионери ще получават своята Ковид добавка и допълнителни 10% за всяка пенсия. Минималната пенсия скача от 370 на 467 лв. За последните 12 месеца повишението е 56%. Докато по времето на ГЕРБ за 12 г. минималната пенсия се качи със 100 лева, тук за една година е нагоре със 167 лева. Ето тук са парите от кражбите", обясни министър-председателят Кирил Петков.

Въвеждаме нулева ставка ДДС за хляба, ще компенсираме с ДДС за виното и бирата. Намалява се на 9% ДДС-то за централното отопление, парно и топло вода. Намалява се ДДС-то за природния газ и метан, обяви още премиерът.

"Отстъпка от 25 ст. на литър на всяко зареждане за бензин А95 и дизел. Това ще даде възможност високите цени на горивата, които са внесени в България, да бъдат омекотени", посочи още Петков.

Увеличават на 100 хил. лева прага за задължителна регистрация на ДДС. Премиерът очаква това да свали бремето от малкия бизнес и административната тежест. Предвидено е облагане на свръхпечалбата от производство и продажба на електрическа енергия. По думите на премиера това ще стане дългосрочна мярка.

Увеличаване на общия размер на електронните ваучери. Ще ги увеличим от 1 млрд. на 1,2 млрд. лв.", отбеляза още Петков.

Освобождаване от акциз на ел. енергията, природен газ и метан. Намаляване на лихвата за просрочени плащания от 10% на 4% за физически лица и на 8% за юридически лица.

"Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите. Този пакет е безпрецедентен! Остойностяването му е около 2 млрд. лв. Тази инфлация не е българска, тя е световна. В ЕС и САЩ това е основен икономически проблем, който е на база на вносните горива. Там, където можем да намалим цените на горивата за крайните потребители и държавното оскъпяване, там трябва да помогнем", настоя Петков.

"Показваме, че това правителство има добра икономически мисъл, справяме се с кризата. Ще успеем заедно като общество да преминем през тази криза. Всички, които се страхуват какво ще се случи, този пакет от мерки гарантира, че стандартът на живот ще бъде запазен", завърши премиерът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
.
преди 1 година
Моля да си проверите информацията отново : "Увеличава се данъчно облекчение на деца от 4500 на 6000 лв. годишно," не е 4500 до 6000 а 450 на 600 !!!! Сигнализирай за неуместен коментар