Шофьори блокират София с протест утре, Фандъкова очаква задръствания

Демонстрация ще проведат служителите на градския транспорт и таксиметровите шофьори

17.05.2022 | 14:05 Редактор: Ваня Кузманова

Протест на служителите на градския транспорт ще блокира София утре. Започва в 8 сутринта, а шествието ще мине по основни улици и централни булеварди.

Утре градският транспорт в София ще се движи по разписание, но е възможно да има закъснение заради блокирането на столицата от няколко протеста, заяви кметът след среща с протестиращите служители на столичния градски транспорт.

Недоволството им е продиктувано от лошото състояние на столичния автотранспорт и ниските възнаграждения. Шествието им ще тръгне от Министерството на финансите и ще стигне до Министерския съвет. 

Директорите на училищата призовават учениците да тръгнат много по-рано за матурата по български език и литература. 

Утре ще има и протест на таксиметровите шофьори, като протест ще има и във Велико Търново на техния синдикат. В София протестът ще тръгне от "Южната дъга", ще стигне до центъра на столицата - до бул. "Мария Луиза", където шофьорите ще оставят автомобилите си и ще преминат пеша до Министерския съвет.

Недоволството им е продиктувано от високите цени на горивата и че заради това не могат да реализират никаква печалба. 

"Градският транспорт утре ще се движи по обичайните си маршрути по всички линии. Уведомлението засяга три точки за събиране. Това са Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара. Там ще участват само служители, които не са на работа. Призовахме организаторите до 8:30 ч. да не блокират движението на тези три пункта, във връзка с матурата, която се провежда утре", посочи кметът Фандъкова. 

"Имаме уведомление от синдиката на таксиметровите превозвачи. Техният сборен пункт е на "Южната дъга" в участъка между бул. "България" и бул. "Черни връх". Те ще се съберат в най-дясна лента, така че няма да пречат на движението", заяви Кристина Лазарова от дирекция "Сигурност" към Столичната община. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК