14 мерки за 2 млрд. лв. ще предложат от "Продължаваме промяната" на коалицията

Мерките са насочени към подпомагане на домакинствата заради инфлацията и високите цени

16.05.2022 | 19:02 Редактор: Ваня Кузманова

14 мерки на стойност 2 млрд. лева ще предложат за обсъждане в коалицията от "Продължаваме промяната". Сумите са от допълнителни средства от бюджета, без да нарушават неговата рамка. Мерките са насочени към подпомагане на домакинствата заради инфлацията и високите цени.

Пълният списък с предложенията ще бъде представен по време на коалиционния съвет, който ще се проведе на 17 май от 20 ч. в Министерския съвет.

Сред тях е ръст на пенсиите, като минималната от 370 да стане 450 лв. Наред с това пропорционално да бъдат увеличени всички останали пенсии от 1 юли. Вдигане на максималния праг на пенсиите на 3400 лв., а в предложението е записано и преизчисляване на всички пенсии от 2008 г. насам по швейцарското правило, но с начална дата 1 октомври тази година. 

Предвижда се и увеличение данъчното облекчение за родителите на 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две деца. Компенсации има и за крайните потребители на горива, като се предвижда те да засегнат до 50 л. от всички потребени горива на месец. 

Намаляване на ДДС на парното, както и освобождаването от акциз на ел. енергията и природния газ 

От "Има такъв народ" заявиха, че утре преди срещата ще предложат свой пакет от мерки и подчертаха, че няма диалог в коалицията. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК