МОН не въвежда нови правила за провеждането на матурите

Министър Денков изтъкна, че те са обявени още в началото на учебната година и нищо не се променя

14.05.2022 | 11:17 Редактор: Теодора Патронова
МОН не въвежда нови правила за провеждането на матурите

Министерството на образованието не въвежда никакви нови правила за провеждането на матурите, каза ресорният министър Николай Денков пред журналисти. 

Тези правила са обявени още в началото на учебната година. Нищо не се променя спрямо това, което сме обявили, отбеляза Денков.

Той припомни, че тази година завършва първият випуск по новия Закон за предучилищното и училищното образование. Това води до много повече изпити и различна организация, за първи път има изпити за професионална квалификация, посочи министърът. 

Тази година се променя минималният брой точки за тройка - от 23 на 30. Това е мнение на експертите -  че, при тази подготовка на децата, 30 точки е подходящо, защото има своята логика - трябва да познавате поне една трета от материала, за да получите тези 30 точки. Не се обсъжда следващо увеличаване, обясни още Денков.

Според него резултатите на матурите като точки ще зависят от знанията на децата. Разликата се появява в това, че може да има повече двойки, защото се отмества границата с точките, коментира образователният министър, съобщи БТА.

Трябва да сме спокойни, че, който е получил диплома, знае достатъчно материала, върху който се явява. В същото време децата могат да се съсредоточат по-добре заради по-малкия брой произведения. Така няма да "препускат" по тях, каза още министърът на образованието.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Здравейте! Аз уча в НХГ Благоевград! Искам да питам за каква подготовка горят тези експерти? В моето училище часовете са по 40 минути, от тези 40 минути ние 30 минути не можем да се съберем в час! Благодаря предварително чакам отговор от експерт, който да ми обясни. Сигнализирай за неуместен коментар