МЗ обяви нови правила за влизане в България от 1 февруари

В списъка на държавите се въвежда "тъмночервена зона"

28.01.2022 | 19:18 Редактор: Тодор Петров
МЗ обяви нови правила за влизане в България от 1 февруари

Считано от 1 февруари (вторник) в "червената зона" вече ще влизат държави, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5 000 на 100 хил. население. Лицата, пристигащи от тези държави, се допускат у нас при представяне на валиден цифров Ковид сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи. 

Досега тези граждани, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, бяха задължени да представят и отрицателен резултат от PCR тест, припомнят от Министерството на здравеопазването.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. 

Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас. Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова, което е улеснение за гражданите.

Изискванията за лицата, пристигащи от "зелена" и "оранжева зона" остават непроменени.

В списъка на държавите се въвежда "тъмночервена зона". В нея попадат държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5 000 на 100 хил. души население.

Лицата от "тъмночервената зона" се допускат у нас при представяне на цифров Ковид сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези, които притежават цифров Ковид сертификат на ЕС за ваксинация с допълнителна (бустерна) доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест.

Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в "тъмночервената зона", се допускат в България при представяне на валиден цифров Ковид сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. 

От 1 февруари в "тъмночервената зона" попадат Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция и др.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК