Скочиха на Асен Василев заради бюджета и "некадърните работодатели да отпадат от пазара"

Недоволни от проектобюджета за 2022 г. обявиха притесненията си

28.01.2022 | 19:00 Редактор: Ваня Кузманова

Вълна от недоволство след изказване на финансовия министър Асен Василев по време на заседание на социалните партньори. Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера, а синдикатите го защитиха. 

"От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни" - с тези думи министърът на финансите затвърди позицията си, че минималната заплата у нас трябва да се увеличи от 650 лв. на 710 лв. 

Работодателите реагираха веднага и поискаха извинение от министъра. 

"Не трябва да забравяме, че работодателите влагат собствени ресурси, собствени пари и поемат собствен риск, за да създават работни места и плащат данъците си в България, независимо от конюнктурата тук. За разлика от държавните органи, които не харчат своите пари, а преразпределят едни чужди пари", заяви Мария Минчева от Българската стопанска камара.  

Недоволни от проектобюджета са и от IT сектора. Причината е заложеното увеличение на максималния осигурителен праг от 3000 лв. на 3400 лв. Промяната ще засегне около 150 000 души. 

"Наистина сме шокирани от начина, по който гледат на нас, а именно - бяхме наречени индустрия "на ишлеме". Това повлиява страшно лошо на целия климат и въобще посланието, че ние малкото, които работим изцяло на светло, които осигуряваме нашите служители на 4 пъти по-високи заплати от средната в България и си плащаме всички данъци и осигуровки. Налагат ни се нови, вместо да се решат друг тип проблеми на икономиката, които са в сивия сектор - не се плащат никакви", посочи Доброслав Иванов от Българската асоциация на софтуерните компании.  

Отпор на предложението дават и коалиционните партньори от ИТН и ДБ. 

Глас в подкрепа на проектобюджета се чу от синдикатите. България е с най-малката минимална заплата в ЕС, според последните данни на Евростат. Точно затова синдикатите смятат, че увеличението е крайно необходимо. 

"Ако някой не може да си позволява да плаща, дори минималната работна заплата, той очевидно не може да се справя с предизвикателствата на пазара, в който функционира. Това е, което каза г-н Василев и той е напълно прав, защото това е основен пазарен принцип. Минималната работна заплата да не е по-малко от 50% от средната работна заплата в страната. Нали си даваме сметка, че дори към момента това означава 750 лв. и правителството не залага 750, а 710 лв.", заяви икономистът и съветник в КТ "Подкрепа"  Ваня Григорова.  

Проблемът с работещите бедни няма да се разреши с увеличаването на минималната работна заплата, а с повишаването на производството в страната, предупреждават работодателите.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 години
Работодателите не желаят висока минимална заплата, защото да могат да плащат под масата и укриват доходи ! Направете МРЗ -900 лв. да видим какво ще правят ! Сигнализирай за неуместен коментар