Цената на тока щракна катинара на една от най-емблематичните пекарни във Варна

Известният шеф готвач Анатоли Колев е принуден да спре производство

28.01.2022 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Все повече малки бизнеси спират работа заради скъпия ток. Във Варна затвори една от емблематичните пекарни - "Хлебчето". Известният шеф готвач - Колев, беше принуден да спре производството си на уникалния ръчен хляб заради тройно по-високите сметки за ток.

Историята на "Хлебчето" започва преди две години и приключи официално днес с щракването на катинара. В цеха все още се усеща ароматът на прясно изпечен хляб, но картината на спрените машини и тъмни зали, притъпяват усещането.

"Бизнесът стигна дотам, че за да работиш - трябва да даваш пари. Това са месеци наред. Прецених, че няма нужда вече да правя това упражнение в тази конфигурация", призна шеф Анатоли Колев.

Всички 11 души персонал на пекарната са освободени, а благоприятна среда за бизнеса в момента няма.

"Ако плащахме 1 500 лева за ток, то от юни насам сметките са тройни", подчерта шеф Колев. А държавната помощ според него е неадекватна.

"Ако държавата помага, тогава защо сме затворени? Ако на мегават час държава поема 105 - 150 лева, нали разбирате, че останалото го плащаме ние", възмути се той.

За шеф Колев бизнесът не бива да е въпрос само на оцеляване, той трябва да се надгражда и развива. А доказателство, че досега е успявал, са хората, които са реагирали след новината за затварянето.

"Когато пуснах поста във Facebook, че затваряме, се изненадах колко много хора са оценили това, което правим", коментира шеф Колев.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК