Жълт код за опасен вятър в 14 области, поривите стигат до 90 км/ч

Затопля се, градусите ще са до 14

28.01.2022 | 07:20 Редактор: Елеонора Танева

За опасно силен вятър днес предупреждават метеоролозите от Националния институт по метрология и хидрология. Жълт код е в сила за 14 области в Западна, Северна, Южна и Североизточна България. Очаква се скоростта на поривите да бъде между 50 и 70 км/ч. На моменти може да достигнат и 80-90 км/ч.

Денят започва с минимални температури от минус 5 до 2 градуса, по Черноморието - около нулата. Облачно и ветровито ще бъде времето през целия ден. Максималните температури в населените места ще са от 5 до 11 градуса, на север от планините, в Ловеч и Велико Търново до 12-14, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова. 

Над планините ще бъде ветровито, с облаци и слаб сняг късно следобед и през нощта срещу събота. Вятърът по високите части ще бъде силен от север със скорост до 70 км/ч. Максималните температури над 2500 м височина ще са около минус 9 градуса, а на 1500 м - до минус 1. 

В събота следобед ще има повече слънце. В неделя временно ще се заоблачи, без валежи в ниските части от страната, докато над планините ще превали слаб сняг. 

В понеделник над страната ще бъде облачно, отново валежи няма да има, но във вторник циклон през Гърция ще донесе интензивни снеговалежи у нас. Само в Североизточна България валежите ще бъдат слаби и незначителни. В сряда снеговалежите ще спират. Следобед облаците ще се разкъсват.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК