Доц. Киров: Ще се появи още по-заразен вариант, ваксините ще се актуализират всяка година

"Има преболедували и ваксинирани, които отново се заразяват", посочи той

27.01.2022 | 21:16 Редактор: Ваня Кузманова

Как общопрактикуващите лекари се справят със заплахата Омикрон?

"Заразените пациенти се увеличиха. Хубавото на тази вълна е, че по-леко преминава и по-малко хора имат необходимост да влизат в болница. Има и такива, които са преболедували и пак се заразяват. Има и такива, които са ваксинирани, но те са доста по-рано ваксинирани", заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров в студиото на "Денят ON AIR".

Неговото мнение е, че ваксината не защитава на 100%. Тя предпазва да не се заразиш, но ако се заразиш, инфекцията преминава по-леко. 

"Не трябва да се оставяме на страховете, които често са излишни. Страничните ефекти са много малко в световен мащаб, които преминават за няколко дни с болнично лечение. Българите гледаме на нещата като зрители, все едно това не се случва с нас. Маските не се носят по правилен начин", посочи доц. Любомир Киров пред Bulgaria ON AIR. 

Неговата прогноза е оптимистична и вероятно до 2-3 месеца това ще отшуми и после може би през втората половина на годината или към ранна есен, ще се появи Омикрон 2, който ще е още по-заразен и след това ще влезем в една ендемия, каквато е например сезонният грип. 

"Ще се стигне до такива ваксини, както при грипа, които се актуализират ежегодно и действието им ще бъде вероятно за около 1 година, година и половина. Това, което ме притеснява, е, че активността ще бъде такава, каквато е при грипа, почти никаква", коментира гостът. 

И заключи, че лекарствата, които ще дойдат, няма да са толкова много, че да стигнат за всички. 

"Редно е ние да ги изписваме, защото те трябва да се прилагат от първия ден на оплакванията или от момента, в който е доказано заболяването. Те са за домашно лечение", завърши доцентът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК