Светът си спомни за жертвите на Холокоста, възпоменателна церемония се проведе в СУ

От "Шалом" призоваха българските политици и общественици за смирение и уважение

27.01.2022 | 19:20 Редактор: Ваня Кузманова

Отдаваме почит към милионите жертви на нацисткия геноцид по време на Втората световна война. "Никога вече!" е фразата, която почти осем десетилетия припомнят граждани, институции и политици.

На 27 януари 1945 са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер "Аушвиц". 77 години по-късно светът си спомня за милионите жертви на Холокоста. Възпоменателна церемония имаше и в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

"По време на Втората световна война страната ни успява да спаси близо 50 хил. български евреи. Начело на протеста против депортирането им тогава застава подпредседателят на Народното събрание Димитър Пешев", припомни посланикът на Израел Н. Пр. Йорам Елрон.

Близо 80 години след това обаче, представител на парламентарната институция предизвика скандал като сравни влизането със "зелени сертификати" в сградата със забраната евреи да влизат на същото място през 1941. 

"В тази сграда през 1941 г. е гласуван "Закон за защита на нацията", който забранява на евреи и цигани да влизат в НС. Тогава сигурно е имало ваши колеги, които са питали: "Защо не искат да спазват правилата?" - евреи са били наказвани за това, че не носят жълти звезди на улицата. Това е нещо като сегашното носене на маска", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.  

Думите му породиха остра реакция у организацията на евреите в България "Шалом". 

В Международния ден в памет на жертвите от Холокоста от организацията призоваха българските политици и общественици за смирение и уважение към паметта всички невинни жертви. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК