Общини пред енергийна криза: Ще останат ли на тъмно и без транспорт?

Местните власти търсят различни решения, но изнемогват

27.01.2022 | 19:02 Редактор: Ваня Кузманова

Още общини са засегнати от енергийната криза. Сметките са двойно по-високо от миналогодишните. Местните власти търсят различни решения: от режим на уличното осветление до икономии в градския транспорт.

Най-голямата община у нас - Столичната,  има 40 млн. лв. повече разходи за ток и природен газ за 2021 г., а очакванията за 2022 г. са за 110 млн. лв. повече. В комбинация с намалелия брой пътници в градския транспорт с 30% местната власт е принудена да предприема нови мерки.

Сред тях обаче няма да са по-високи цени на билетите и променено разписани. 

"Държавата да се намеси активно, за да съхрани градския транспорт в общините. Изключително важно е това, защото градският транспорт в дългосрочен план дава една екологична алтернатива. Има опасност хората да се върнат трайно към лични превозни средства, което е изключително контрапродуктивно за развитието на градовете", заяви зам.-кметът на София в направление "Финанси и здравеопазване" - Дончо Барбалов. 

Опасност столицата да остане с тъмни улици няма, уверяват от Столичната община. Не така стои ситуацията в редица други общини в страната. 

"Художественото осветление на сградите е спряно, с изключение на Царевец. Това са 10% от общото осветление, което плащаме на месец. С източния, западния, южния пътен възел. Там от днес ще бъдат разредени осветителните тела", заяви председателят на сдружението на общините Даниел Панов. 

Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури, без администрациите, да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия. 

"В момента токът ни се отчита на промишлена енергия. Не сме предприятия, даваме услуги и грижи както за възрастните, така и за децата. Вместо държавата да ни даде 2 млрд. да си платим сметките, да ни прехвърли на битово потребление. Ще платим санкции към ЕК 100 хил. евро. Нека редуцират държавата, после и осветлението", допълни Даниел Панов. 

Високите сметки за ток ще изправят детските градини и социалните домове, които са към общините, пред проблем, предупреждават още от Сдружението на общините.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК