Нинова: До седмица малки и средни предприятия ще получат до 50 000 лв.

Ресторантьорският бранш е изложил редица проблеми пред икономическия министър и нейните колеги

27.01.2022 | 16:30 Редактор: Ваня Кузманова
Нинова: До седмица малки и средни предприятия ще получат до 50 000 лв.

До седмица започва подписването на новите договори и изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия, които са кандидатствали и са одобрени, е уверила вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на среща с представители на ресторантьорския и на хотелиерския бранш. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Ресторантьорският бранш е изложил редица проблеми пред министър Нинова и нейните колеги, сред които неефективността на мярката 60/40, както и влизането в сила на новите ограничителни мерки на регионално ниво, засягащи София. 

По думите на представители на сектора компенсациите за бизнеса са проблематични, тъй като една регионална заповед не може да изземе функциите на национална заповед и това автоматично спира компенсаторните плащания, както и кандидатстването по тях. Необходимо е спешно заповедта да бъде национално регламентирана, за да може бизнесът да се възползва от механизмите за компенсация.

Министър Нинова е поела ангажимент да съдейства по всички начини и възможно най-скоро за намиране на решение на този казус, включително с промени в Закона за извънредното положение.

От бранша са изложили редица аргументи в полза и на отпадането на наложения вечерен час от 22:00 часа на територията на столицата, като са изразили съгласие да бъде запазен досегашният модел за заетост на заведенията от 50 процента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК