Няма да евакуират българите в Украйна, предложихме да охраняваме небето над РСМ

Генчовска: България трябва да има собствени и по-адекватни отбранителни способности

27.01.2022 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

Към момента няма изявено желание за евакуация на българите в Украйна, заяви външният министър Теодора Генчовска на брифинг за актуалната ситуация с напрежението между НАТО и Русия. 

Тя отбеляза, че след снощния брифинг на Йенс Столтенберг НАТО и САЩ са връчили своите писмени предложения на Русия за деескалация на напрежението. А позицията на страната ни остава, че конфликтът трябва да бъде разрешен по дипломатически начин и да не се стига до военна намеса.

Едно от предложенията е, че трябва да има прозрачност в контрола на въоръжените сили и да има по-отговорно поведение между двете страни. Това е единната позиция на НАТО, потвърди Генчовска.

Също така тя разкри, че е отправена покана както към военния министър, така и към външния министър на Украйна при следващия съвет на Европа да присъстват и те.

01

Според Генчовска вчерашните разговори в Народното събрание по темата за напрежението по оста НАТО - Русия са били изключително ползотворни. И е станало ясно, че България трябва да има собствени и по-адекватни отбранителни способности. 

Тя подчерта, че българите в Украйна са изключително важни и посолството ни е ежедневно в контакт с тях. За момента не се налага евакуация на наши сънародници или дипломати. България е предложила и помощ на РСМ за техните дипломати, ако се стигне до ескалация на напрежението.

"Снощи Столтенберг даде брифинг, като информира, че НАТО връчва своето предложение на Русия. Тези предложения са предхождани от предложенията на САЩ. Идеята им е да се продължи диалогът и да се намерят възможности за деескалация на напрежението, защото очакванията на всички са това да се постигне по дипломатически пътища. Единна е позицията на всички държави на ЕС", допълни Генчовска.

От нейния брифинг стана ясно, че България е предложила на Република Северна Македония да върне Air Policing, или казано по друг начин - българските военновъздушни сили да охранят и въздушното пространство на РСМ.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК