Петков в ЕП: За пръв път в България има воля за справяне с корупцията

Над главата на главния прокурор вече няма да е само Господ, увери премиерът

27.01.2022 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Изслушаха премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев в Европейския парламент в Брюксел. Те отговаряха на въпроси за спазването на върховенството на закона в страната, борбата с корупцията и реформата в българската съдебна система. 

Първи на изслушване бе главният прокурор. Според него мониторингът върху върховенството на закона в България трябва да се засили. Според обвинител номер 1, е нужен и по-сериозен диалог с европейските институции. 

Премиерът Кирил Петков е на мнение, че за пръв път в България се демонстрира реална воля за справяне с корупцията. 

"Много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг за върховенството на закона. Това е нашият приоритет. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. В Плана за възстановяване и развитие главният прокурор вече няма да бъде само с Господ над главата му, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор. Няма да го има конфликта на интереси", заяви министър-председателят.

Двамата с Гешев бяха изслушани от мониторинговата група в Европарламента за наблюдение на демокрацията, която следи обстановката в държави членки на ЕС, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите.

Премиерът представи приоритетите на правителството по отношение на борбата с корупцията и на върховенството на закона. Кирил Петков потвърди решимостта на ръководения от него кабинет реформите в тези сфери да се взимат прозрачно, а резултатите от тях да бъдат ясни и бързи. 

Министър-председателят сподели, че европейските партньори няма как да бъдат излъгани за качеството на правосъдието в страната ни. Затова кабинетът ще вложи максимални усилия в реформирането на прокуратурата.

Петков обяви също, че зад корупционните схеми в страната ни стоят малко на брой хора, но с огромно влияние. Но, за да бъдат те осъдени, ще трябва много работа и събирането на всички необходими доказателства.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Не си прав кире. За втори път в България /гошко *** е преди теб/ и никъде по света първи път. Сигнализирай за неуместен коментар