КТ "Подкрепа": Минималната заплата да е поне 750 лв., по-ниско ДДС за лекарства и храни

Нужни са още по-високи компенсации за скъпия ток, отбелязват в позицията си от синдиката

27.01.2022 | 12:40 Редактор: Елеонора Танева
КТ

КТ "Подкрепа" изразява подкрепата си за увеличението на минималната работна заплата на 710 лв., но подчертават, че то е крайно недостатъчно. По техни изчисления тя трябва да е минимум 750 лв.

"В същото време правителството заяви, че в следващите две години ще се присъединим към Еврозоната. Това налага да бъдат предприети стъпки за скоростно икономическо и социално сближаване на България с останалите държави от паричния съюз. И съответно да бъде приет план за продължаващо увеличение на минималните възнаграждения, какъвто не открихме в тригодишната средносрочна програма", отбелязват от синдиката в анализа на Бюджет 2022.

Синдикатите настояват за диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост.

"Нямаме нужда от намалено ДДС за бира и вино, което се предвижда да продължи да действа и през 2022 г. Намалена ставка за стоки от първа необходимост, лекарства, вода, ел. енергия се прилага в почти всички държави от ЕС, далеч преди да настъпи пандемията", подчертават в позицията си от КТ "Подкрепа".

Те предлагат и изплащането на още по-високи компенсации за скъпия ток, за да се предотврати назряващото социално недоволство. 

"Кризата няма да се разреши, като се отпускат епизодични компенсации на тези групи, които успяват да си извоюват повече видимост. Оказва се, че държавният бюджет – респективно българските граждани, издържат частния бизнес, докато самите те се налага да поемат тежестта на свободния пазар", гласи част от позицията на синдиката във връзка с енергийната криза.

Синдикатът подкрепя увеличението на помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на 710 лв. Но отбелязва, че на 75 лв. е замразена основната социална помощ – гарантираният минимален доход.

От КТ "Подкрепа" изразяват учудването си, че разходите за закупуване на ваксини, лекарствени продукти и бързи тестове в размер на 416,4 млн. лв. са определени като "мерки за подкрепа на домакинствата". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Читател 2
преди 2 години
Въпроса е къде ще бъдат насочени, откъде идват е съвсем ясно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Читател
преди 2 години
***,от къде ще дойдат тези пари? Сигнализирай за неуместен коментар