Гласуваха си го, но не го спазват: Кой и защо бойкотира "зеления сертификат" в НС?

Костадин Костадинов: Ще внесем конституционна жалба в съда

26.01.2022 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Първи работен ден с нов достъп до парламента - само със "зелен сертификат" или бърз антигенен тест. Не всички народните представители спазиха закона, който сами си гласуваха.

Още от сутринта заработи и лабораторията до сградата на Народното събрание. Депутатите имат възможност да избират от два вида антигенни тестове - със слюнка и със секрет от носоглътката. Само двама народни представители и някои служители на парламента си направиха тестове.

За да влязат в Народното събрание, на входа депутати, журналисти и гости на парламента трябва да валидират своите сертификати. И докато повечето спазиха изискването, депутатите от "Възраждане" бойкотираха мярката. 

"Не смятам, че хората, които ходят на работа, трябва да си правят тестове. Влязох с пропуска както всеки път", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според партията новият режим на влизане е противоконституционен. 

"Никой не бива да използва службите като бухалки. Ще внесем конституционна жалба в съда, стига да съберем необходимия брой подписи", даде заявка Костадинов. 

Закона тълкуват и конституционалисти. Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров обясни, че това показва правна неграмотност. 

От управляващата коалиция подкрепиха въвеждането на сертификата като вход за парламента. 

"Защо трябва да сме различни от българските граждани? Каквото за тях, такова и за нас. Дали някой ще спазва правилата, е негово решение", каза Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

Мобилната лаборатория остава до парламента и ще работи всеки делничен ден от 7 до 16 часа. В нея ще могат да се тестват само депутати и администрацията на Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК