Без изненади: "Булгаргаз" очаква природният газ да поевтинее от 1 февруари

"Не се очаква прекъсване на газовите доставки от Русия", категоричен беше Николай Павлов

26.01.2022 | 12:10 Редактор: Здравко Черкезов
Без изненади:

"Булгаргаз" не очаква изненади, въпреки голямата динамика на газовите пазари в Европа в последните дни и цената на природния газ от 1 февруари ще намалее. Това заяви директорът на газовото дружество Николай Павлов по време на открито заседание в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Ако компанията трябваше да внесе днес окончателното си заявление за 1 февруари, цената на газа щеше да бъде с 18% по-ниска спрямо 1 януари, или около 109 лв. за MWh. В началото на януари от дружеството внесоха прогноза, според която цената на газа от началото на февруари трябваше да бъде на ниво от 114,31 лв. за MWh.

Павлов коментира още, че от Министерството на енергетиката не са изпратили методиката, която те използваха, за да изчислят цената на газа през януари.

По време на заседанието директорът на газовото дружество обяви, че не очаква прекъсване на доставките и представители на "Газпром" са уверили, че ще изпълнят своите ангажименти не само към България, но и за другите държави от региона.

Темата за газовите доставки става актуална на фона на конфликта между Украйна и Русия. От 2020 г. България получава руския природен газ през Турция, а не през Украйна.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Четете повече по темата в Investor.bg 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години