България с няколко сценария при ескалация на напрежението между Русия и НАТО

Министерският съвет ще одобри проект на национална позиция

26.01.2022 | 06:51 Редактор: Тодор Петров
България с няколко сценария при ескалация на напрежението между Русия и НАТО

Министерският съвет ще одобри проект на национална позиция във връзка с напрежението около Украйна. По-късно позицията ще бъде представена от министър-председателя пред народните представители. 

Напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса станаха причината за свикването на извънредно заседание на парламента днес. След вчерашното заседание на Съвета по сигурността стана ясно, че България ще разработи няколко сценария за действие при евентуална ескалация на напрежението между НАТО и Русия. 

Очаква се днес министърът на отбраната Стефан Янев да представи в Народното събрание проект на официалната позиция на страната, както и какво е състоянието на Българската армия и нейното обезпечаване. 

Искането за извънредно заседание на парламента беше внесено в понеделник от 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС. В дневния ред на депутатите, освен изслушване на министъра на отбраната, е предвидено и изслушване на министър-председателя Кирил Петков, на министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване - във връзка с конфликта Русия - Украйна, напрежението НАТО - Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на страната ни.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК