Продължаваме да сме най-корумпираната страна в ЕС

Населението на България има най-силно усещане за масова корупция, показва Transparency International

25.01.2022 | 16:26 Редактор: Здравко Черкезов
Продължаваме да сме най-корумпираната страна в ЕС

България отново е най-силно корумпираната страна в ЕС, според корупционния индекс на "Трансперънси интернешънъл" за 2021, който измерва усещането за корупция. България се нарежда до страни като Бенин и Буркина Фасо, пише DW.

България остава страната в ЕС, чието население има най-силно усещане за масова корупция - това показва годишният доклад на "Трансперънси интернешънъл" (Transparency International) за изминалата 2021 година. Той беше публикуван днес, 25 януари 2022. България дори влошава позицията си в глобалната класация - с две места спрямо предходната година. От общо 180 държави тя е на 78 място. На съседните позиции са държави като Бенин, Буркина Фасо и Бахрейн. От членките на ЕС с най-близък резултат са Румъния (66 място) и Унгария (73 място).

Усещане за корупция - от 0 до 100

В Индекса за възприятие на корупцията България е с 42 единици от максимални 100. Този годишен индекс е най-известният корупционен индикатор в света. Той класира 180 държави и области според усещането за корупция в политиката и администрацията със стойности от 0 (високо усещане за корупция) до 100 (никакво усещане на корупция).

Водещи в това отношение, т.е. с най-ниско усещане за корупция, са скандинавските страни. Финландия и Дания си поделят първото място (88), Норвегия (85) и Швеция (85) също са доста напред в класацията. На най-лошите позиции са страни като Сирия и Сомалия.

България участва за 24-и път в класацията

Изследването на "Трансперънси Интернешънъл" се публикува от 1995 година насам. България е включена в него за 24 пореден път.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК