Без гражданство и без ЕГН: 50-годишен българин изтрит от регистрите у нас

Мъжът е писал многократно до институциите, но без резултат

25.01.2022 | 16:00 Редактор: Ваня Кузманова

50-годишен българин е изтрит от регистрите у нас и живее без гражданство и без ЕГН. Мъжът е писал многократно молби до институциите, но без резултат. Защо Иван Стефанов се оказва лице с родина, но без държава? 

Това е Иван Стефанов. Роден през 1970 г. в София. Майка му е рускиня, а баща му българин. Мъжът никога не е живял в Съветския съюз. Получава образование в българско училище и две години служи в българска казарма.

"87-ма година аз, когато съм бил даже непълнолетен, си получавам първия български зелен паспорт", каза Иван Стефанов. 

През 2000 година получава българска лична карта. 18 години по-късно обаче от районната община "Сердика" казват, че според акта му за раждане той не е българин. 

"След изваждане на дубликат на акта за раждане, където ми беше преписано гражданство на СССР, което никога не съм имал", каза още Стефанов.

Това показва и писмо от руското посолство, в което се посочва, че Иван никога не е бил и не е техен гражданин. Заличен е обаче и от българските регистри. А от община "Сердика" настояват да върне всички лични документи, с които разполага. 

"Към днешна дата съм с невалидни документи и без ЕГН", допълни той. 

Иван пише до Министерството на правосъдието, омбудсмана и община "Сердика", откъдето всъщност издават дубликат на акта му за раждане с невярно съдържание. Оттам обаче му отговарят, че грешка няма. А от Министерството на правосъдието го съветват да кандидатства за българско гражданство, за да получи валидни документи с ЕГН. 

"Обещаха ми едва ли не бързо да се случат нещата, но за мен това е обида и мисля, че не е редно. Те ми зачертават 50 години от живота. Без ЕГН реално погледнато няма как. Даже за някои документи като допуск и дотам", допълва Иван Стефанов.

Така държавата отнема правата му, но не и задълженията към нея. 

"Плащам си всичко все едно съм българин, нали?! Нито мога да пътувам, не съм гласувал. Реално погледнато аз няма как да имам семейство оттук нататък. Вие ме виждате, но твърдят, че ме няма. Казват, че ще бъда заличен от националната база данни", разказва той. 

От община "Сердика“ ни увериха, че ще получим отговор в най-кратък срок, тъй като кметът на района е под карантина. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Гениални служители в администрацията Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Това са свинщините на самозабравилите се български демокрадци. Сигнализирай за неуместен коментар