"Възраждане": Към РСМ трябва да се подхожда с методите на твърдата дипломация

Според партията премиерът Кирил Петков не е добре подготвен

25.01.2022 | 15:25 Редактор: Здравко Черкезов

Към Република Северна Македония трябва да се подхожда с методите на твърдата дипломация. Това се посочва в позиция на партия "Възраждане", изпратена до медиите във връзка с днешното съвместно заседание на правителствата на Република България и Република Северна Македония.

Според "Възраждане" премиерът Кирил Петков не е добре подготвен по въпроса за отношенията между България с Република Северна Македония. 

"Срещу себе си българският екип има хора, които са израснали като политически елит с дългогодишно обучение в антибългаризъм, тъй като създадената през 1943 г. македонска нация и по-късно възникналата през 1991 г. независима македонска държава имат своя генезис само на основата на отричането на всичко българско, от което произлизат", посочват от "Възраждане".

Партията пита и какви са оправданията на българските държавници за "антибългарската политика" през последните 30 години. 

"Говори се за изграждането на Коридор номер 8, но на територията на България от този коридор няма построен нито един метър. За това кой е виновен: България или Македония? Говори се и за това, че трябва да имаме информационна свързаност. Пета година не се изпълнява подписаното през 2017 г. споразумение за премахване на роуминга между България и Македония. Телефонните разговори между България и Македония в момента са на същата цена като разговорите между България и Китай. Затова кой носи вина - България или Македония?", коментират от "Възраждане".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК