Петков: Новият диалог между България и РСМ ще замести езика на омразата

Ковачевски определи като успех разговорите между двете правителства

25.01.2022 | 10:21 Редактор: Теодора Патронова

Започна съвместното заседание между правителствата на България и Северна Македония, което се провежда в резиденция "Бояна" в София.

В встъпителните си думи българският премиер Кирил Петков заяви, че очаква реални резултати от разговорите между София и Скопие.

"Няма нищо по-добро от това да работим заедно, да имаме отворена икономика, да имаме свързана инфраструктура, да имаме общ календар, да говорим за европейска интеграция заедно, да следим внимателно общите теми, включително историята и човешките права. Неща, които са важни за евроинтеграцията", коментира Петков.

Според премиера, започнатият диалог между двете държави ще замести "национализма и езика на омразата".

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски благодари за поканата и сърдечното посрещане. Той определи като успех днешната среща и разговорите между двете правителства, тъй като тя е само седмица след посещението на Петков в Скопие, съобщи БТА.

Днешното събитие е част от двудневната визита на делегацията от югозападната ни съседка, ръководена от премиера на страната Димитър Ковачевски, която пристигна у нас в понеделник. Двамата с българския премиер Кирил Петков ще имат разговор на четири очи. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, а двамата премиери се очаква да направят съвместно изявление за медиите.

Заседанието започна на фона на протест от представители на младежката организация на ВМРО, които настояват страната ни да не прави отстъпки в своята позиция по темата с отношенията ни с Република Северна Македония.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
1
0 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 3 месеца
Сега ще повярвам в чудеса, феята на зъбчетата и великденския заек. Сигнализирай за неуместен коментар