Михаил Миков напуска БСП, разочарован след Конгреса

Има обществена нужда от нова лява партия, смята бившият вътрешен министър

23.01.2022 | 20:10 Редактор: Здравко Черкезов
Михаил Миков напуска БСП, разочарован след Конгреса

БСП очевидно няма спирачки и е тръгнала в низходяща тенденция, която ще намалява все повече общественото влияние. Констатацията на Конгреса, че няма подадена оставка на лидера Корнелия Нинова, кара много членове на БСП да констатират, че не са членове. И аз констатирам, че вече не съм член на БСП.

Това коментира пред БНР Михаил Миков, бивш лидер на БСП, бивш председател на парламента и министър на вътрешните работи в правителството на Тройната коалиция.

По думите му с участието във властта БСП не може да постигне нещо съществено в политически план, а само в личностен.

"Има обществена нужда от нова лява партия. Вероятно ще има и процес на фрагментация на лявото. Тези разговори трябва да започнат, защото днес лявото не е представено нито парламентарно, нито като обществена дискусия", каза той.

Миков коментира и планираните реформи в МВР. "Разследването е основна функция на МВР, прокуратурата надзирава, трябва да имат повече правомощия разследващите полицаи, а и да носят повече отговорност. Трябва да се даде доверие на разследващите, а ако злоупотребят с правата си, има текстове в Наказателния кодекс, че носят отговорност. Прокуратурата няма как да бъде заобиколена, тя има обвинителна функция, което е конституционна функция. Твърде малък е капацитетът за разследване в България на разследващите полицаи, той трябва да се укрепва от МВР, а не по Митниците, в КПКОНПИ. Опитите за изваждане на разследващите функции от МВР и от следствието в рамките на прокуратурата са неуспешни. Тоест, укрепване на системата, засилване на възможностите, ясни отговорности за всеки разследващ полицай", посочи той.

И подчерта, че реформите трябва да се случват спокойно, хладнокръвно и след като са ясни, тогава да се обявяват.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК