Нинова: Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия

"Въпросът за разполагане на чужди войски не е обсъждан от правителството", заяви тя

23.01.2022 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова
Нинова: Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия

Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия. Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова по повод напрежението НАТО - Русия и конфликтът в Украйна, съобщиха от пресцентъра на партията.

Друг въпрос също стои на дневен ред - напрежението по оста НАТО - Русия и конфликтът в Украйна. Чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет.

Корнелия Нинова заяви, че иска да е ясно едно – този въпрос не е дискутиран в Министерски съвет и няма решение на правителството.

"Всички изразени дотук мнения са лични мнения. Ние вчера не заявихме позиция, защото днес имаме своя най-висок форум и е добре да обсъдим тук този въпрос. БСП сме избрали своя път още през 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството на България в НАТО, това е факт. Но България е суверенна и независима държава и взима решенията си самостоятелно и вън от всякаква чужда намеса, независимо откъде идва. Ние не желаем да бъдем въвличани във война. Настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатически средства. Искам да прочета какво е написано в коалиционното споразумение на настоящото правителство за взаимоотношенията ни с Русия", допълни тя.

"И също да помоля па партньорите да се придържат към текстове, които сме подписали всички заедно. В правителственото споразумение пише следното: "Възстановяване на диалога с Русия в рамките на политиката на Европейския съюз и развитие на равноправни отношение, основани на принципите на международното право. Сфери на сътрудничество с Русия: икономика, енергетика, туризъм, култура и образование. Подкрепа за Минския процес за дипломатическо разрешение на конфликта в Източна Украйна с мирни средства. Подкрепа в рамките на ЕС и НАТО за деескалация на противопоставянията в Черноморския регион." Това е от официалния документ на българското правителство за отношенията България-Русия", категорична бе Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
пфф
преди 2 години
какъв диалог бе...векиките сили изобщо не и броят за фактор Сигнализирай за неуместен коментар