Борисов разнищи "Бюджет 2022": Дългове, раздаване на калпак и докато издържим

Схемата е ясна, заключи бившият премиер

22.01.2022 | 14:10 Редактор: Здравко Черкезов
Борисов разнищи

За първи път говорим за бюджет за по два-три месеца, а схемата е ясна - дългове, раздаване на калпак и докато издържим. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция.

"Понеже са млади хора и трудно се ориентират, съм длъжен да предупредя българите. Като опозиция само тези възможности имам. Когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези възторжени тържества, ще разберете, че сте отишли на 50 млрд. дълг и всеки следващ ще ви предлага постни пици, докато си оправим бюджетния дефицит на Маастрихските критерии на 3 %. Ще платим горчиво за това, което сториха. Съобразявам се с избора на хората, само съм длъжен да предупредя. Вече милиарди се трупат дългове", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Той припомни думите на Кирил Петков, че докато не се спрат кражбите, данъците няма да се пипат. "Ако спрем кражбата на тези 8 млрд. лв., то ще има пари за всичко" - това го каза по Нова телевизия на 27 октомври 2021 г. Ноември и декември минават и снощи на 21 януари заявява: "Аз лично си мислех, че трябва да се фокусираме върху важните въпроси, като например, когато са се крали по 4 млрд. лв. според мен на година, важното е институциите да почнат да работят". За два месеца 4 млрд. лв. ви изчезнаха от сметките. Вие откраднахте 4 млрд.? Аз считам, че 8-те са лъжа и това, че са лъжа, на втория месец си признахте. Като ви видят бюджета, там няма един лев повече от събрани приходи с изключение на инфлацията. Ако са се крали 8 млрд. лв., а дефицитът ти е 4.5 млрд., вкарай ги, всичко ще ти е на нула. Що взимаш нови дългове? Що тихомълком взимахте по половин милиард?", каза Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Според него поредният шамар на управляващите е от БНБ за спада с 50 % на чуждестранните инвестиции въпреки твърдението на Даниел Лорер, че има поток.

"Дълговете ще станат по-големи. Еврозоната въобще няма да е приоритет, защото няма как да покрият критериите с чудовищната инфлация. Само лихвите на година ще бъдат над 1 млрд. и когато се усетите, ще бъде толкова късно. Вече всеки си гледа сметките за тока и това, че сме първи по смъртност, по 10 хил. на ден заразени от Ковид. Гладът е по-силен от Ковид. Хората се чудят как да оцеляват. Инфлацията в магазина мина 30%, горивата гонят 3 л в., сметките за ток са чудовищно. Разбрахме, че за битовите потребители на газ няма никакви компенсации. Общините започнаха да спират уличното осветление, защото само с уличното осветление, с тролейбуси, трамваи, метро, където има - тези пари в бюджета няма да стигнат. Схемата е ясна - дългове, раздаване на калпак и докато издържим", смята бившият премиер.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 2 години
Приятелю,установи си постоянния адрес и си очаквай призовката.Дали тя ще позакъснее,зависи от теб.Не настройвай българите едни срещу други,защото пандемията им е достатъчна.Някой да подшушне,че за теб свърши хубавото време. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Ще го търсите със свещ Тиквуня, като ви огладнее и измръзне гъзягата... И ще му се молите на колене да се върне и да ви отърве от харвардските измамници и московското протеже Радев-Рашетников. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Тиквуня къв са явява та плямпа простотии. Сигнализирай за неуместен коментар