Как една катастрофирала здравна реформа обрече четири общини във Видинско

От 12 години болницата в Кула е закрита и достъпът до медицинска помощ е затруднен

22.01.2022 | 13:55 Редактор: Здравко Черкезов

На една линейка разчитат жителите на четирите видински общини – Кула, Грамада, Макреш и Бойница, за да бъдат откарани по спешност във Видин. В случай, че със специализирания автомобил е превозван болен от Ковид, задължително се прави дезинфекция. Със същата линейка нови адреси се обслужват едва след час, когато приключи цялата процедура. От 12 години болницата в Кула е закрита и достъпът до медицинска помощ е затруднен. 

Единствено лечебно заведение в северозападния град Кула не е изоставено вследствие на апокалипсис, а е резултат от реформата в здравеопазването през 2010-2011 г.

"Много лошо се направи, че се закри. Защото тука хората са много и не могат да издържат да ги карат до Видин", сподели Цанко Петков. 

"Няма и изследване къде да си направиш и какво да ви кажа... Ковидът, лоша болест и... не знам", каза Петрана Данкова.. 

12 хиляди са жителите на общините – Кула, Грамада, Бойница и Макреш през 2010 г., когато е взето решението да се закрие единствената болница в района. Причината е дълг от 170 хил. лв.

"Сега как 10-11 години болницата не съществува, населението масово не иска да ходи в друга болница. Отиват в краен случай във Видин. Не се обърна внимание навремето, че можеше да се направят някакви стъпки да остане болницата, да се задържи персонала", смята фелдшерът в Спешния медицински център в град Кула Маргарита Иванова.

След закриването на болницата през 2010 г. Министерството на здравеопазването разкри спешен кабинет в града, където всеки ден дежури лекар с различна специалност. В Кула дежурства дава и кметът, който е лекар, защото смята за свой дълг да помага доколкото може и при лечението на своите съграждани. 

"Минават различни болни, с различни оплаквания. Разбира се, сега хората малко или много са стрестнати, уплашени са и идват на кабинета само в крайна нужда", сподели д-р Владимир Владимиров.

Засега ваксинацията срещу Ковид-19 си остава най-сигурната защита от вируса. Жителите на малките общини обаче не могат да я направят когато решат. Разчитат на добра организация от личните лекари и общинската администрация. 

Филмът "Когато няма болница" на Миглена Георгиева и оператора Ангел Пешков гледайте в "Историите ON AIR" от 19:30 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК