Нинова потвърди оставката си пред конгреса на БСП

Сред делегатите обаче има и нагласи тя да не бъде приета

22.01.2022 | 13:40 Редактор: Здравко Черкезов

Близо 1000 делегати решават на конгрес на БСП да гласуват ли оставката на лидера на партията Корнелия Нинова. Тя беше подадена след слабото представяне на левицата на последните избори. Сред делегатите обаче има и нагласи оставката на Нинова да не бъде приета.

След като веднага след парламентарните избори на 14 ноември подаде оставка, днес Корнелия Нинова потвърди решението си пред делегатите от 50-ия конгрес на партията. И ги призова:

"До конгреса са постъпили писма за отмяна на пряк избор. Моля не правете това. Не отнемайте на членовете най-демократичното, модерното и свободното право. Всеки да може да гласува за своя лидер. Не отменяйте прекия избор", настоя Нинова.

В дневния ред на конгреса е записано, че ако оставката бъде приета, ще се насрочи нов пряк избор на лидер. Единственият кандидат, който се очаква да се яви срещу Нинова, е депутатът Крум Зарков.

"Аз съм готов за откровено и другарско състезание и мисля, че партията ни има нужда да проведе този разговор не само тук в конгреса, а и навсякъде. Изживяхме голяма травма, на три пъти резултатите ни са катастрофални, не трябва да си заравяме главата в пясъка", заяви Зарков.

Според социалисти предварително не може да се прогнозира с точност какво е разпределението на силите в конгреса, но засега настроенията в БСП са за подкрепа на досегашния лидер.

При първия пряк избор на председател през септември 2020 г. Корнелия Нинова спечели поста с гласовете на над 43 хил. социалисти или малко повече от половината регистрирани членове.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК