Недоволство срещу преизчислените пенсии: Ощетени внесоха жалби в НОИ

Заедно с недоволните в НОИ отиде и Мая Манолова

21.01.2022 | 22:09 Редактор: Жаклина Иванова

Недоволството срещу преизчислението на пенсиите продължава. Ощетени възрастни хора внесоха жалби в НОИ.

Соня Тачева е пенсионер. Тя има 32 години трудов стаж. Днес заедно с група пенсионери внасят жалба в НОИ, защото за последния месец получават по-малко пари.

"С около 26 лева е по-малко пенсията ми. Моята пенсия се доближава до прага на бедност", сподели тя.

Заедно с недоволните в НОИ отиде и Мая Манолова. Тя се обяви против преизчислението на пенсиите, в което НОИ и социалното министерство не са включили увеличението от 2017 г., 2018 г. и 2019 г.

Точно заради това над 1 милион пенсионери реално са били ощетени.

"Трябва да бъдат отразени всички увеличения на пенсиите през годините, за да бъде изчислен новият размер на пенсията, която трябва да получат всички пенсионери", заяви Мая Манолова.

От НОИ обаче са категорични, че направеното преизчисление, което е в сила от 25 декември 2021 г., е спазило буквата на закона. Обясниха и защо трите години са отпаднали при увеличението на пенсиите.

"През тези 3 години пенсиите не са осъвременяваха по швейцарското правило. Имаше категорични нормативни разпоредби, съгласно които пенсиите се преизчисляват с по-висок процент за осигурителния стаж, както стана популярно, с по-висока тежест на осигурителния стаж. Тъй като преизчисляването сега от 25 декември отново се извършва с по-висока тежест на осигурителния стаж, няма как към 25 .12 да се извърши преизчисляване за тези 3 години с по-ниска тежест", каза шефът на дирекция "Пенсии" В НОИ Любомира Язаджиев.

Мая Манолова и пенсионерите не се съгласиха с твърдението обаче. Недоволните ще получат писмени обяснения от НОИ до един месец.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
4 rate up comment rate down comment 0
Излъган от социалния
преди 2 години
Увеличението на моята пенсия е точно с 3.13%, ЗАЩО ? Сигнализирай за неуместен коментар
6
11 rate up comment rate down comment 0
Тарухи Ръсовска
преди 2 години
При мен и 2010,2012,2013,2017,2018 и 2019 не са включениКакво трябва да направя? Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 6
Ощетен Пенсионер
преди 2 години
Преди 2 г. при предишното увеличение на пенсиите ме отрязаха с 24 лв. Няма никаква полза от оплаквания. Служителите на НОИ това им е задължение. Сигнализирай за неуместен коментар
4
11 rate up comment rate down comment 1
И
преди 2 години
Искам да знам защо не са включени 2010,2011,2012.какво значи нулеви.Ние сме работили през тези години.За другите 3 разбрахме.Общо станаха 6г.От там идва намалението.Ако изчисляването се направи върху цялият трудов стаж нямаше да има проблеми. Сигнализирай за неуместен коментар
3
10 rate up comment rate down comment 6
Гост
преди 2 години
Грешка беше намалянето на добавката 120 лева на 60 лева. От тук се получиха неразбориите. Сигнализирай за неуместен коментар
2
26 rate up comment rate down comment 1
Пенсионер
преди 2 години
Пенсионерите бяха излъгани. Това е. Сигнализирай за неуместен коментар
1
18 rate up comment rate down comment 3
paragraf1
преди 2 години
За никой не е приятно да си загуби каквото е имал. Но не може и да не се отчетат и купищата фалшиви документи... Сигнализирай за неуместен коментар