Изобретател: България се е променила изцяло, има невероятен прогрес

Кирил Кирчев печели награда за преносими къщи на дърво – средно между хамак и палатка

21.01.2022 | 21:25 Редактор: Жаклина Иванова

През 2016 г. изобретателят Кирил Кирчев спечели европейска награда за иновации.

"Наградата беше за европейски дизайн - за палатките, които изобретихме. Те са нещо средно между хамак и палатка. Закачат се на 3 дървета и се създава една платформа, която е като къща на дърво, но преносима. Всичко това влиза в една чанта, която я носиш, където поискаш", каза Кирчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че през 1995 г. е заминал за Лондон, който е изключително подходящо място за иновации.

"България се е променила изцяло. Има невероятен прогрес. Хората, които живеят в България, не го осъзнават. Прогресът е доста бавен, но аз живея в Шотландия и там няма прогрес. Дори има упадък", смята изобретателят.

Кирчев разказа, че последният му проект е супер каят, който е една идея по-стабилен и бърз, но е и преносим.

"Каякът влиза в една чанта. С него може да се пътува по света. Той тежи общо 15 кг", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Изобретателят се съсредоточава върху такива проекти, които са предимно като туристически спортни стоки и дават възможност на човек "да излезе от бетонната джунгла на града и да се потопи в природата".

"Познавам доста успели изобретатели в България. Гледам да не използвам инвеститори и развивам проектите си доста органично - продавам един и произвеждам два, например", каза гостът.

Кирчев призна, че да се измисли цялостната концепция е доста трудно.

"Има един много дълъг и отчайващ процес на проба и грешка, докато създадеш прототип, който работи. Прототипът може да си го направил от кашони и клечки - не е нужно да е завършен. Когато създадеш работещ прототип, това е доказателство, че идеята ти работи. Тогава вече може да намериш инвеститори, или както в моя случай - производители. Аз произвеждам нещата си Китай и е доста лесно", завърши Кирчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК