Министър Василев: Край на раздаването на пари на калпак и в чували

За да станем богата държава, трябва заплатите да станат високи, убеден е той

21.01.2022 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Детските градини и ясли в цялата страна стават безплатни от април. Вдигат се детските надбавки и обезщетението за майчинство. Това съобщи финансовият министър Асен Василев при представянето финансовата рамка на бюджета за тази година. 85 млн. лв. се заделят за безплатни детски градини.

"С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура", заяви вицепремиерът по време на представянето на проекта за държавния бюджет за 2022 г.

Бюджет 2022 ще бъде със заложен дефицит от 5,9 млрд. лв. или 4,1% от БВП заедно с мерките срещу пандемията. Очакваните приходи са малко над 57 млрд. лв., а разходите - малко над 63 млрд. лв. 

Той е категоричен, че България няма как да стане богата държава, ако се занимаваме само с аутсорсинг и продаваме ниски работни заплати.

"За да станем богата държава, трябва заплатите да станат високи", подчерта вицепремиерът.

Максималният осигурителен доход се повишава от 3000 лв. на 3400 лв. от 1 април. Минималната работна заплата се увеличава от 650 лв. на 710 лв., толкова стават и обезщетенията за майчинство. 

"Запазваме действащите в момента данъчни ставки. Нееднократно съм изразявал мнение, че да се ползва ДДС за социална политика, е изключително грешно", заяви министър Асен Василев.

Бюджетът тази година ще влезе в сила от 1 април, а дотогава ще действа бюджетът от 2021 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
" държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира в проекти" - Да започнем с раздаването на едни 9 милиарда и инвестиране в едни електрически колички!!! Що ли съм скептичен? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
шофьор
преди 2 години
туй не ели раздаване н а пари в криза дигаш държавните заплати без никакви реформи в секторите а частния бизнес да ги изкарва който баталясва Сигнализирай за неуместен коментар