"Бюджет 2022" скара управляващи и опозиция, ГЕРБ заговори за Кирова зима

До края на март правителството ще разполага с държавния портфейл от миналата година

21.01.2022 | 13:44 Редактор: Здравко Черкезов

Удължаването на действието на бюджета от миналата година предизвика спорове и скандали в Народното събрание. Без да има изнесени финансови параметри, опозицията първа отправи критики. 

"Това е безпрецедентен случай в бюджетната практика. С трепет очакваме днес министърът на финансите да съобщи основните параметри на "Бюджет 2022", заяви бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Управляващите обясниха защо ще ползват държавните пари от миналата година. 

"Това е временна мярка, която е необходима, за да се уредят обществените отношения като размера на здравноосигурителната вноска, обезщетението за безработица, средствата за подкрепа на медицинския персонал на първа линия, добавките за пенсионерите. Очаквам да получим вашата подкрепа, защото промените са нужни", обясни депутатът от "Продължаваме промяната" Венеция Мецова-Ангова.

И скандалът стана факт. 

"Време е да се събудите, да спрете да пишете декларации и да ги репетирате пред огледалото. Не решавате основни проблеми в сектор "Здравеопазване" в криза", отсече бившият здравен министър д-р Костадин Ангелов.

"Будни сме да днес от 5 часа сутринта. Когато вземем този бюджет за основа и да вложим политиките на промяната, заложени в коалиционното споразумение, е трудно начинание", отвърна Мецова-Ангова.

"Точната дума е цинизъм. Няма как да приема доводите, че нямаше време. Не, имахте време – нямахте желание", посочи Цончо Ганев от "Възраждане".

"Моловете се ползват не само за ползване на коалиционни споразумения. Целият проблем е, че твърде дълго време не можехте да решите кой какво министерство поема", каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

И спорът продължи, но не по същество. 

"Разбирам, че трябва да правите нещо като опозиция, особено като не знаете, но не се упражнявайте по неща отпреди три месеца", призова председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Да не се окаже, колеги, че след Виденовата зима – имаме Кировата зима", предупреди Десислава Атанасова.

След над час спорове, депутатите решиха до края на март правителството да разполага с държавния бюджет от миналата година. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 4
мафия
преди 2 години
Не знам, каква ще е тази "кирова зима", но ако тази бандитска шайка беше още на власт, още лятото всички битови потребители на ток щяха да са на свободния пазар! Така беше приело тяхното правителство. А цените на газа са такива, пак заради фактът, че от 2008г. до сега не можаха или не искаха да построят интерконекторната връзка с Гърция! Сигнализирай за неуместен коментар