Бюджет 2022: 4,1% дефицит от БВП, 710 лв. минимална заплата и 9% ДДС за някои стоки

МФ прогнозира увеличаване на брутния вътрешен продукт с 4,8%

21.01.2022 | 11:32 Редактор: Тодор Петров

Приходите в проекта за държавния бюджет за 2022 година са заложени на ниво 57 253,2 млн. лева, а разходите - 63 153,8 млн. лева, съобщиха от финансовото министерство.

Дефицитът се предвижда да бъде 5900,3 милиона лева или 4,1 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт. МФ прогнозира увеличаване на брутния вътрешен продукт през тази година с 4,8 на сто, безработицата да е 5 на сто, а средногодишната инфлация /ХИПЦ/ - до 5,6 на сто.

Минималната заплата се предвижда да нарасне до 710 лева от април. Данъкът върху доходите и за фирмите остава 10 процента, а ДДС - 20 на сто. Ще има намалена ставка от 9 процента за ДДС върху определени стоки и услуги, предаде БТА.

"Няма как да има растеж, без да инвестираме в хората и капиталовата структура. По този повод е предвидено удвояване на капиталовите структури от 2,9% до 5,8% от БВП. Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините. Те ще получат общо от държавния бюджет 5,6 млрд. лева", обяви финансовият министър Асен Василев.

Максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Начинът на държавната употреба на пари влияе за резултата от работата на правителството. Емитирането на левове е полезно, ала е с възможни щети.В Република България е въведен неправилен метод за емитиране на левове. Приетият Валутен борд запазва тази държавна слабост. Съдбовната парична процедура е водещата причина за възникващи щети. Националното стопанство е жертва на лошата държавна употреба на пари. При сътворената обстановка, всякакъв държавен бюджет подсигурява за нови щети. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
С колко ли хиляди ще вдигнат моята заплата?! Сигнализирай за неуместен коментар