Министър Нинова погна колекторските фирми, край на тормоза на длъжниците

Предвижда се създаване на публичен регистър на нелицензираните събирачи на дългове

20.01.2022 | 19:02 Редактор: Теодора Патронова

Нови правила, които да намалят тормоза от страна на колекторските фирми над длъжниците,предлага Министерството на икономиката. Промените предвиждат публичен регистър на нелицензираните събирачи на дългове. А представителите им ще могат да търсят длъжниците по телефона единствено от 7 до 20 часа в работни дни.

Целта на промените е да бъде защитен интересът на длъжниците с точни условия за събирането на вземанията и да се спре нерегламентирания натиск.

"Забраняват се действия и практики по събиране на вземанията чрез използване на тормоз, принуда - физическа или психическа, осъществяване на телефонни обаждания в периода от 20 часа вечерта до 7 сутринта, както в почивни и празнични дни. Също така и обаждания в интервал по-малък от два работни дни, осъществяване на дейност за информиране на семействата или на работодателя, както и на публикуване на публични и обществени места", заяви министър Нинова.

В момента изискванията пред колекторските фирмите е да се регистрират единствено в Българска народна Банка, като никой не следи и регулира дейността им.

Към този момент са регистрирани само 17 фирми, но колекторска дейност изпълняват около 40. От Асоциацията за управление на вземанията също са на мнение, че е необходим регистър и контрол.

Според предлаганите промени, дейността на колекторските фирми ще се следи от Комисията за защита на потребителите. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Александър
преди 2 години
Щяла писма да им изпраща хо хо хо голяма помощ няма що ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Корни, нищо по атрактивно ли не успя да яхнеш? Сигнализирай за неуместен коментар