Намалиха броя на членовете на КЕВР, ГЕРБ видя желание за пълен контрол

"Не е необходимо една независима институция да я направите зависима, защото сте дошли на власт", заявиха от ДПС

20.01.2022 | 14:03 Редактор: Искра Ангелова

С гласовете на управляващата коалиция, или с 12 гласа "за" и 9 "против" - Комисията по енергетика ще намали броя на КЕВР от 9 на петима.

Така ще бъдат отстранени икономическият и юридическият комисар, както и други двама комисари от регулатора. Тези двама обаче ще бъдат отстранени чрез жребий, който ще направи Народното събрание.

Според управляващите намаляването на броя на членовете на КЕВР е метод, чрез който ще се спомогне за това да има юридически и финансов аспект, така ще бъдат давани по-малко заплати. Именно тази точка не се хареса на опозицията. ГЕРБ съзряха опит на управляващите да се намесят в работата на независимия регулатор.

"Целта, която преследвате с намаляването на състава на КЕВР, е да получите пълен контрол върху комисията. Това е истинската цел. Кажете си го в мотивите, защото когато ги направите 5 човека и те заседават в 2 отделни състава - отдел "Енергетика" и отдел "ВиК", това означава, че в първия състав ще заседават трима човека - председател и двама енергетици", каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"В една година колко пъти се променят цените на тока с решение на КЕВР? Един път. В една година има 365 дни, какъв е шансът да съвпаднат тези независими събития?", попита депутатът от "Продължаваме промяната" Николай Ангов.

 От ДПС обявиха, че няма да подкрепят решението в пленарната зала.

"Не е необходимо една независима институция да я направите зависима, защото сте дошли на власт", посочи Рамадан Аталай от ДПС.

Енергийната комисия прие правилата и процедурите, по които да бъде започната процедурата за председател на КЕВР. Сегашният председател Иван Иванов е с изтекъл мандат. Освен него, трябва да бъде избран и още един член на енергийния регулатор. Тази процедура обаче, трябва да мине през Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
о да!
преди 2 години
Скимтенето на гербаджийските калинки да започне, сега! Сигнализирай за неуместен коментар