Радев видя позитиви след визитата на Петков в Скопие и зае категорична позиция

Президентът определи като несъстоятелни твърденията, че РСМ може да поиска македонско малцинство в България

20.01.2022 | 13:18 Редактор: Тодор Петров

Много позитивни сигнали има след посещението на Кирил Петков в Скопие. Това каза в първия си коментар за визитата президентът Румен Радев. Той засегна и въпроса с равноправието на македонските българи в Скопие.

"Абсолютно несъстоятелни са всякакви твърдения, че ако България поиска равноправие на македонските българи, вписано в Конституцията, като реципрочност РСМ може да поиска македонско малцинство в България. Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са коренно различни", заяви президентът.

"Българската Конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската конституция се основава на защитата на колективни права на части от народи. Няма как това да се случи", продължи Радев.

"Надявам се държавното ръководство на Република Северна Македония да прояви мъдрост и политическа смелост за решаване на основните въпроси, които реално ще отключат вратата за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Наред с всички усилия за подобряване на свързаността, инвестиции, икономика и сътрудничество, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени", подчерта президентът и припомни кои са те: вписването на македонските българи в Конституцията, наравно с другите части от народи, като защита на техните права и даване на възможност за тяхното пълноценно интегриране в културния и политическия живот на страната, прекратяването на езика на омразата и всякакви посегателства върху българската история и култура.

Радев участва в тържествена церемония по случай първата копка на новостроящия се православен храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в столичния район "Люлин" 9.

Как трябва да действа България спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС?

Трябва да продължим досегашната си дипломатична политика, без да предприемаме резки ходове.
31%
Трябва да поставим ултиматум на РСМ по всички спорни точки - без подкрепа за ЕС, ако не се съгласят с исканията ни.
52%
Трябва да спрем всякаква комуникация с властите в РСМ, да забравим за темата и да ги оставим да се оправят сами.
8%
Трябва да окажем максимална подкрепа и по никакъв начин да не стопираме влизането на РСМ в ЕС.
8%
Общо 567 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Сатир
преди 2 години
Имаме си Радев. И Просто Кире си имаме. Богата работа. Усетихе си го по джобовете. Нали? Сигнализирай за неуместен коментар